Chemicali√ęn

Top

Algemene Informatie

Kristalsuiker

Kristalsuiker wordt ook wel sacharose of sucrose genoemd en is een disacharide. Het wordt verkregen uit o.a. suikerbieten, suikerriet of suikerpalm, door middel van raffinage. Kristallisatie is in dit proces de belangrijkste stap om het suiker te scheiden van vervuiligingen en water.[1]

Top

Chemische & Fysische Informatie

Triviale naamKristalsuiker
Chemische naamSucrose
Andere namenSaccharose, table sugar (EN)
Type chemische stofMolecuul
Chemische formuleC12H22O11
CAS nummer57-50-1
Dichtheid1.587 g·cm-3
Molaire massa342.30 g·mol-1
Smeltpunt186 °C (ontleding)
Kookpunt-
OplosbaarIn water
Oplosbaarheid (water, 20 °C)2040 g·L-1 Kristalsuiker oplosbaarheids grafiek.
KristalsysteemMonoklien
VerschijningsvormWit kristallijne vaste stof
KleurWit
Veiligheid samenvattingVeilig
VeiligheidsgegevensMSDS (Engels)
OpslagDroog
ExtraVeel gebruikt in voeding.
Top

Foto's

Kristalsuiker

(3 cm)

Top

Bronnen

[1] Wikipedia

[2] Object uit mijn persoonlijke collectie, foto door mij genomen.

[3] Mullin J.W. - Crystallization, 2001