Artikelen

Top

Informatie

Foto's van kristallen maken is erg leuk, maar wat nou als die kristallen zo groot zijn als een zandkorrel? Dan nog is het mogelijk, maar je hebt een microscoop nodig, een camera (natuurlijk) en je zal ze op elkaar aan moeten kunnen sluiten.

Er zijn een heleboel verschillende camera's en microscopen in omloop en wat je nodig hebt hangt af van de grootte van de kristallen die je wilt fotograferen en de kwaliteit van de foto's die je wilt hebben. Sommige camera's zijn erg lastig om op een microscoop aan te sluiten, maar het is mogelijk om nagenoeg iedere camera aan te sluiten, hoewel het soms erg veel creativiteit en handigheid vereist.

Ik ben zelf hiermee begonnen door een webcam voor het oculair van een simpele schoolmicroscoop te plaatsen. Hiermee kon ik foto's maken, maar wel van slechte kwaliteit. Het was een aantal jaar geleden en de kwaliteit van de webcams was toen nog niet zo hoog als nu.

Daarna heb ik mijn canon powershot A1 op de zelfde microscoop aangesloten en de resultaten waren een heel stuk beter in vergelijking met de webcam. Maar de kwaliteit van de foto's was nog niet goed genoeg om op een website te plaatsen of om af te drukken. Ik heb daarna een Novex AP8 stereo microscoop gekocht. Deze was een stuk beter te gebruiken voor mineralen en kristallen, omdat de verlichting van boven kwam en de vergroting lagers was waardoor het gemakkelijker was grotere monsters te fotograferen.

In aanbouw...

Bronnen

[1]